Videók

Csipi M. Etelka nővér

Csipi Erzsébet M. Etelka nővér (Ónod, 1938. május 23.- Budapest, 2019. augusztus 25.)

Etelka nővér életrajza>>

Nővérvallomások

Jubileumi jelmondatunk - "160 éve megosztjuk reményünket a nemzettel" - elevenné válik a rend nyolc tagjának rövid vallomásaiban. Megosztják velünk reményüket, hivatásuk szépségeit és a nehézségeket is. Különféle nézőpontokból, hiszen a filmben három pedagógus nővér, egy ápolónővér és négy házinővér szólal meg, gazdag élettapasztalattal.

Tovább...

A Boldogasszony Iskolanővérek küldetése

160 éves jubileumát ünnepli idén a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya. A rendtartomány nővérei hat helyen élnek és tevékenykednek a Kárpát-medencében. Ezt a hat itthoni és határon túli közösséget keresték fel a film alkotói, hogy bemutassák, hogyan élik meg a nővérek közös rendi és egyéni karizmájukat küldetésük során.

A videóhoz angol és magyar felirat is elérhető! This video is provided with subtitles in English and Hungarian!

Készítette: Ducki Witek, Hernádi Zsolt, Vankó Bence
2019

Jubileumi öregdiák-találkozó 2019. április 27.

Boldog Gerhardinger Terézia anya Csajághy Sándor csanádi püspök kérésére 1858. október 1-jén hat nővért küldött Temesvárra. Itt és ekkor kezdődött az a közös történet, ami 160 esztendeje tart, és fűz össze szerzetesnővéreket, világi munkatársakat és diákokat. Idei tanévünkben már eddig is sok szép programmal emlékeztünk meg az évfordulóról. De jeles tanévünk leginkább várt napja április 27-e volt. Ezen a szombat délutánon mintegy hétszáz hajdani tanítványunk érkezett vendégségbe a Patrona Hungariae falai közé.

Kórustalálkozó a Karolinában - ünnepi koncert

2019. március 1-jén és 2-án 335 énekkaros diákunk gyűlt össze Szegeden a jubileumi tanév alkalmából. A Karolina Iskola gazdag programmal várta a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkart, a Patrona, a Svetits és a SZIGNUM kóristáit.

Tovább a hírhez>>

Műsorfüzet

Karolina 2 - "Die Liebe kann nicht warten" (Selige Theresia Gerhardinger)

Der zweite Teil stellt den Lebensweg von Karolina bis zu ihrem 28. Lebensjahr. Wir können den Prozess verfolgen, in dem die Notlage, in der die begabte Karolina mit zwölf Jahren zu unterrichten begann und mit fünfzehn das Lehrerinnendiplom bekommt, zu einer frei und mit Freude angenommenen Lebensaufgabe wird. Inzwischen macht das kleine Lehrerinnenkollegium einen langen Weg von einem Freundinnenkreis zu einer dienenden Gemeinschaft.

A küldetéses ember iskolája - SZIGNUM, Makó

Makói SZIGNUM iskolánkban ma, 2018. december 15-én rendezik a 160. tanévünkhöz kapcsolódó jubileumi napot. Ennek kapcsán örömmel tesszük közzé azt a rövidfilmet, melyben személyes vallomásokban osztják meg velünk iskolánk tanárai, diákjai, mit jelent számukra az iskolanővérek pedagógiája és lelkisége, a "küldetéses ember iskolája". A film alkotói munkatársunk, Czellár Mónika és Czibolya Kálmán.

Tematikus nap a Mária Rádióban 2018. november 17. szombat

2018. november 17-én, szombaton tematikus nap keretében 0-tól 24 óráig a Boldogasszony Iskolanővéreké a szó a Mária Rádióban.
Élő adással jelentkezünk a Boldogasszony Iskolanővérek rendházából és a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontból Budapestről, a Knézich utca 3-13. alól.
Az élő műsorokba érkeznek vendégnek tanárok, volt és jelenlegi tanítványok, nővérek, nővérjelöltek.
A nap folyamán hallhatják majd a nővéreket imádkozni, énekelni, valamint tapasztalatokat, tanúságtételeket a nővérek életének minden területéről.

Karolina 3. - "A szeretet mindent odaad." (Boldog Terézia Gerhardinger)

Ahogy a forgatás során haladunk előre a Boldogasszony Iskolanővérek alapítójának, Gerhardinger Boldog Terézia életének megjelenítésében, családtagjaim mellett egyre több tanítványunk, munkatársunk, barátunk vállal a filmben szerepet. Hálás vagyok mindnyájuknak, hiszen az életrajzban egyre több fontos személy jelenik meg, ahogy közeledünk a rendalapításhoz. A 3. részben 32 éves koráig kísérjük Karolinát. Megérlelődik benne a szerzetesi hivatás gondolata, és közel kerül ahhoz, hogy az elköteleződés iránti vágya beteljesüljön.

A jubileumi tanév jelmondata és logója

Mi, Boldogasszony Iskolanővérek (korábbi nevünkön Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek) kettős évfordulót ünneplünk 2018-ban: Gerhardinger Boldog Terézia 185 éve, 1833. október 24-én alapította a kongregációt a németországi Neunburg vorm Waldban, majd pedig 160 éve, 1858. október 10-én nyitotta meg az első magyarországi iskolát Temesváron. Ekkor jött létre a Magyar Tartomány. Ennek örömére a 2018/19-es tanévre jubileumi tanévet hirdettünk meg.

Tovább...

Oldalak