A küldetéses ember iskolája - SZIGNUM, Makó

Makói SZIGNUM iskolánkban ma, 2018. december 15-én rendezik a 160. tanévünkhöz kapcsolódó jubileumi napot. Ennek kapcsán örömmel tesszük közzé azt a rövidfilmet, melyben személyes vallomásokban osztják meg velünk iskolánk tanárai, diákjai, mit jelent számukra az iskolanővérek pedagógiája és lelkisége, a "küldetéses ember iskolája". A film alkotói munkatársunk, Czellár Mónika és Czibolya Kálmán.

Czibolya Kálmán,

a film készítője  a Makói Videó- és Művészeti Műhelyt 1994-ben azzal a szándékkal hozta létre, hogy a vizuális művészetekre fogékony 8 és 25 év közötti fiatalok megtanuljanak „látni”, gondolataikat, érzéseiket és a körülöttük lévő világot képekben, filmben ábrázolni. Az elmúlt 25 évben a Makói Videó- és Művészeti Műhely, Európa és a világ egyik szakmailag legeredményesebb, korosztályos filmes alkotó műhelyévé vált. Ezek a sikerek nem kizárólag a díjakban, leginkább magukban az alkotásokban mérhetők. Mi sem mutatja szemléletesebben ezt, hogy számos esetben felnőtt professzionális fesztiválon is megállták helyüket az alkotók és munkáik. A Videóműhely európai és nemzetközi kapcsolatai is egyedülállók, melyek 1995- től indultak, s a szakmailag legrangosabb műhelyekkel, fesztiválokkal alakult ki az elmúlt években fontos és szoros kapcsolat szerte a világon. A Makói Videóműhely 2003-2013-ig rendezte meg nagy sikerrel Zoom to Europe fesztiváljait, 2015 és 2018-ben pedig Asia Express fesztiváljai vitték szerte a világba jó hírét a makói fiatal filmes alkotó közösségnek. Czibolya Kálmán a Makói Videó- és Művészeti Műhely stúdióvezetője, az említett nemzetközi filmfesztiválok igazgatója, videó művész, televíziós szakember, vizuális tanár hazai munkái mellett 15 éve tanít Ázsia legnagyobb televíziós és művészeti egyetemén a DIMA-n Dél-Koreában, de Görögországban a Siffy Ifjúsági Filmfesztiválon és Filmműhelyben /Skopelos/,  a Camera Zizanio Filmfesztiválon /Pyrgos/ is.

Számos esetben színházi, táncművészeti produkciók vizuális háttérmunkái is az ő és tanítványai nevéhez fűződnek. 1993 és 2003 között a holland rendőrség megbízásából készített gyermek és ifjúsági bűnmegelőzési filmeket Hollandia Utrecht régiójának több városában és Magyarországon is.

A SZIGNUM-ban több éve tart vizuális tehetséggondozást 8-14 éves gyerekeknek, s az ő munkáik is rendszeresen és díjakban is mérhető sikerrel szerepelnek hazai és nemzetközi filmfesztiválokon. ​

A 25 éves Makói Videó- és Művészeti Műhely legeredményesebb alkotója Balázs István Balázs, aki a SZIGNUM diákja volt egykor.

1996-tól minden hazai és nemzetközi gyermek és ifjúsági film, fesztivál díjat megnyert alkotásaival. Országos diákfilmszemle díjai, Berlini Médiafesztivál Arany és Ezüst Csapó díjazások, Olaszország fődíj, Up and Coming Filmfesztivál /Hannover/ első díj a felnőtt mezőnyben. Arany Titán díj /2002/ és még sorolhatnánk. Tavaly filmoperatőr művész szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2017- ben övé lett az első magyar diák "Oscar-díj" ,  a Zsigmond Vilmos - Kovács László operatőrverseny diákkategória díj.

Balázsról:

https://vimeo.com/272118309

Ez gyönyörű, Balázs felvételire készített filmje::

https://www.youtube.com/watch?v=PZ5_I9MOL5k

Kálmántól két játékos, aranyos sulifilm:

https://www.youtube.com/watch?v=woCuTRFkGuI

https://www.youtube.com/watch?v=Psjc7eXHIUw