A nap szentjei

Hónap: 
április
Nap: 
28

Világtörténelem szentjeink nyomán

 

Eusebius Püspök, Pollion és Tiballus Martyres, Száva 's Dráva közbe, Diocletianus alatt. (Kalendarium, Kassa, 1754)

Turovi Szt. Kirill (†1182k) püspök, az orosz „Khrüszosztomosz”, Aranyszájú. A Minszk szomszédságában fekvő Turovban született jómódú családban. Kiváló képzésben részesült, elsősorban a szentírástudományban jeleskedett. Fiatalon belépett a Szt. Borisz és Szt. Gleb-monostorba. Bizonyos időt reclususként élt, a monostor egy tornyában. Messze földről sokan keresték, hogy meghallgassák a keresztény életről szóló tanítását. Hírneve nőttön-nőtt, úgyhogy a tartomány hercege és lakói felkérték: legyen püspökük. 1174. márc. 6-án Kijev metropolitája szentelte fel.

Főpásztori szolgálatának éveiből 12 beszéde maradt ránk, továbbá 24 imája, egy bűnbánati kánonja, valamint egy, a szerzetesi életet magasztaló buzdítása. 3 évvel halála előtt elhagyta püspöki székét, visszatért monostorába. – 1880-ban Kijevben megjelent összes műveinek kiadása.

Montforti Grignion Szent LajosMontforti Grignion Szt. Lajos (1673–1716) Bretagne-i szegény család gyermeke, teológiai tanulmányainak végzését jótevők biztosították. 1700-ban szentelték pappá. Kórházlelkészként alapította az Isteni Bölcsesség Nővérei kongregációt. Harmadrendi domonkos volt, fogadalom nélkül. Írásai országszerte nagy népszerűségre tettek szert. – Boldoggá avatta XIII. Leo 1888-ban, kanonizálta XII. Pius 1947-ben. 

Boldog Marie-Louise TrichetB. Marie-Louise Trichet (1684–1759) a Bölcsesség Leányai kongregáció társalapítója (1714). A szegényben, a betegben, a gyermekben és a kivetett koldusban Krisztust szolgálták: „szeretnem kell Istent, aki testvéreimben rejtőzik”. Elsőként vállalták a tengerészek és katonák ápolását. A Bölcsesség nővérei dolgoztak jó két évszázadon át a nagy francia kikötővárosok katonai kórházaiban. – Az Alapítót 1993-ban II. János Pál iktatta a boldogok sorába. 

Szt. Gianna Beretta Molla (1922–1962) családanya, orvos. Az észak-itáliai Magenta városban született 1922. okt. 4-én, a Beretta házaspár 13 gyermeke között tizedikként. Még nem volt hat éves, amikor magához vehette a Szentségi Jézust. A gyakori szentáldozás végigkísérte egész életét. A Páviai Orvostudományi Egyetemen tanult, 1949-ben doktorált. 1950-ben szülővárosában nyitott rendelőt, 1952-ben a Milánói Orvostudományi Egyetemen gyermekorvosi szakvizsgát tett. 1955 őszén feleségül ment Pietro Molla mérnökhöz. 1957 és 1959 között egy fiúnak és két kislánynak adott életet. Kiegyensúlyozott, boldog családi életet éltek.

1961-ben ismét áldott állapotba került. A második hónap végén erős fájdalmak léptek fel: a vizsgálat méhdaganatot állapított meg. A Gondviselő Istenre bízta magát, hogy műtéti beavatkozás nélkül ki tudja hordani gyermekét, s a pici egészségesen jöjjön a világra. A szülés előtt néhány nappal ezt mondta orvosának: „Ha választania kell köztem és a gyermek között, követelem, hogy habozás nélkül a gyermeket válassza!” 1962. ápr. 21-én hozta világra kislányát, Giannát, ápr. 28-án pedig, bár kollégái mindent elkövettek élete megmentéséért, 39 éves korában elhunyt. – Az anyai szeretet vértanúját II. János Pál 1994-ben boldoggá, 2004-ben szentté avatta. 

Szent Gianna Beretta Molla