A nap szentjei

Hónap: 
április
Nap: 
12

Világtörténelem szentjeink nyomán

 

Bragai Szt. Victor (II/III. sz.) hittanuló, vértanú az Ibériai félszigeten. Első említése a XI. századból való, de kultusza ősrégi. Nevének jelentése: a Győző, a Győztes.

Szt. Vissia (†250) szűz, vértanú Ancona mellett, a keresztényüldöző Decius császár uralkodása idején.

Szent ZenoSzt. Zeno (†372k) Verona püspöke. Feltehetően afrikai származású, stílusa ugyanis a karthágói Tertullianus, és az ugyancsak afrikai eredetű Lactantius írásait idézi. Gyakori témája a keresztség és az Eucharisztia. A katekumeneket csak hosszú és alapos felkészítés után keresztelte meg. Az itáliai Veronában ő építette fel az első templomot, itt helyezik majd el ereklyéit is. Tisztelete átterjedt Svájcba, francia és bajor földre is. 

Szt. Anthusza (760k–811) monacha. A képromboló V. Konstantin császár (741–775) leánya. Apja halála után felépítette a lerombolt szentélyeket, összegyűjtötte és tanítgatta az elhagyatott árvákat, segítette az özvegyeket és látogatta a betegeket. A császári palotában maradt, de díszes ruhája alatt ciliciumot viselt, keményen böjtölt. 784-ben a főváros Concordia-monostorába lépett. Imában és szerető szolgálatban töltött földi életét 811-ben fejezte be.

Szt. Akakiosz (1630k–1730) athoszi monachosz. A szentek, vértanúk példája késztette már fiatal korában Krisztus szorosabb követésére. Írástudatlan volt, de természetfeletti bölcsessége sok fiatalt vonzott az evangéliumi életszentség útjára. Közel száz évig élt a lehető legszigorúbb aszkézisben, állandó imában. Életéről egy Ionasz nevű tanítványa készített feljegyzéseket.

Jézusról nev. B. Teresa «de Los Andes» OCD (1900–1920) a chilei Santiagoban született, 15 évesen örök tisztaságot fogadott. 1919-ben lépett be Los Andes kármelita kolostorába. Ott hunyt el kilenc hónappal később, 1920. ápr. 12-én. – Boldoggá avatta II. János Pál 1987-ben, ugyanő kanonizálta 1993-ban. 

Jézusról nevezett Boldog TeresaJézusról nevezett Boldog Teresa