A nap szentjei

Hónap: 
március
Nap: 
24

Világtörténelem szentjeink nyomán

 

Szt. Domangart remete (V/VI. sz.) „Íroszág hét vigyázó őrének egyike”, a hagyomány szerint Maghera püspöke.

Szt. MacCairthinn/Maccartinus (†505) püspök. Szt. Patrick kísérője volt térítő útján. Clogher területén templomot épített, s abban helyezte el a Szt. Patricktól kapott szekrénykét, benne a Szent Sír egy ereklyéjével. – A dublini Nemzeti Múzeumban ma is őriznek egy VII. századi egyszerű fadobozt; az ír hagyomány ezt tartja Szt. Patrick ajándékának.

Svéd Szent KatalinSvéd Szt. Karin/Katalin (1331–1381/3) szerzetes. Szt. Brigitta és Ulf Gudmarsson leánya, a fogyatékos Egard Kyren tiszta hitvese. Férje beleegyezésével lement Rómába, ahol anyja élt, hogy vele együtt keresse fel a Szentföldet. Ekkor kapta a hírt férje haláláról (1351). Anyja elhunyta után visszatért Svédországba. Ő lett Vadstena kolostorának első apátnője, majd a további századokban az anyjáról elnevezett szemlélődő Brigitta Rend védőszentje. 

Khioszi Szt. Partheniosz (†1657) püspök, vértanú. 1639-től a görög Khiosz püspöke, 1656-tól Konstantinápoly pátriárkája. Összeesküvés vádjával a török nagyvezér elé került, aki rá akarta venni, hogy térjen át az iszlám hitére. A Krisztushoz mindvégig hűséges főpásztort 1657-ben nyilvánosan felakasztották.