A nap szentjei

Hónap: 
május
Nap: 
20

Világtörténelem szentjeink nyomán

 

Szt. Basilla (†304) szűz, vértanú. Előkelő római családban született, szülei egy pogány patrícius szemeltek ki vőlegénynek. Basilla elutasította. Választás elé állították: a kijelölt vőlegény vagy a halál. A „jobbik részt” választotta: jegyesét, Krisztust. Életét adta Érte!

Szienai Szent BernardinoSzienai Szt. Bernardino OFM (1380–1444) Ferences vándorprédikátor, „Itália Apostola”. Előkelő családja szienai palotájában született, a város egyetemén tanult, 1402-ben belépett a ferences rendbe, 1404-ben pappá szentelték. Itália-szerte prédikált, bűnbánatra serkentette hallgatóit. Az adományokból az árvákat és az öregeket segítette, iskolákat létesített. Népétől az „Itália Apostola” nevet kapta. 66 éves korában Krisztus mennybemenetelének napján hunyt el. Halála után 6 évvel V. Miklós avatta szentté. 

Piperi Szt. Sztyefan (†1697) remete, igumen. Szegény montenegrói családban született, fiatalon belépett az Istenanyáról nevezett moracsai monostorba. Amikor a törökök zaklatása már elviselhetetlenné vált, a szerzetesek máshová költöztek; ő maradt utolsónak a kiürült monostorban. Egy barlang magányában rejtőzött hét éven át. Szkanderia területén a piperi család birtokán új monostort alapított, s közel négy évtizeden át vezette a közösséget. Sírja zarándokhellyé vált, melyet nemcsak a szerbek és az albánok, hanem a törökök is felkerestek.