A nap szentjei

Hónap: 
augusztus
Nap: 
8

Világtörténelem szentjeink nyomán

Szt. Müron (†350) püspök. Kréta szigetén született. Fiatal korában megnősült, fő foglalkozása a földművelés volt. Munkájával segítette a szegényeket, a rászorulókat. Családjával együtt megelégedett azzal, amire szükségük volt. Így nagy tiszteletet és elismerést váltott ki környezetében. Még azt is megtette, hogy a földjéről ellopott teli zsákot saját maga segítette fel a tolvaj hátára. Szent életéért városa áldozópapjává, majd később püspökké szentelték.

Guzman Szent DomonkosGuzman Szt. Domonkos (1175k–1221) spanyolföldi rendalapító. – Kanonizálta IX. Gergely pápa 1234-ben. – Rendjének és a sírját őrző Bologna városának védőszentje.

Sínai Szt. Gergely (XIV. sz.) Kis-Ázsiában született, Ciprus szigetén lépett be egy kolostorba. Innen a Sínai félszigetre költözött, majd Athosz szent hegyén folytatta imádságos, aszketikus életét. Imamódszere vitákat váltott ki, ezért menekülnie kellett. Bulgáriában kötött ki. Kolostort alapított, itt halt meg békében. – A szemlélődő, csendes ima utánozhatatlan példaképe.