A nap szentjei

Hónap: 
szeptember
Nap: 
25

Világtörténelem szentjeink nyomán

 

Radonyezsi Szent SzergejRadonyezsi Szt. Szergej (1313–1392) „az orosz szerzetesség atyja”. Gazdag bojár szülők második fiaként látta meg a napvilágot Rosztovban. Olvasni csak akkor tanult meg, amikor egy idős szerzetes zsoltároskönyvvel ajándékozta meg. Tizenöt éves korában szülei elvesztették vagyonukat, ezért Radonyezsbe költöztek át, s ott egy monostorban fejezték be életüket. Szergej követte példájukat. Miután több éven át teljes magányban élt, tanítványok gyűltek köré. Így jött létre a Szentháromság tiszteletére épült templom és monostor. A pátriárka óhajára bevezettek egy közösségi szabályzatot, a liturgiát a jeruzsálemi előírások szerint végezték. 1354-ben Szergej lett az igumen (elöljáró). 1378-ban a moszkvai pátriárka Szergejt kívánta utódjának, de hiába. Munkás, alázatos, szolgáló élet után hunyt el a szív békéjében. – A Szentháromság-monostor évszázadokon át az orosz nép lelkiségi központja maradt. Ma Zagorszk néven ismert.

Flüei Szent MiklósFlüei Szt. Miklós (1417–1487) Tízgyermekes svájci családapa, hitvese beleegyezésével 1467-től remete. Történetileg bizonyított, hogy élete utolsó két évtizedében egyetlen tápláléka az Eucharisztia volt. – Bruder Klaust XII. Piusz pápa kanonizálta 1947-ben, és nyilvánította Svájc védőszentjévé.

B. Márk Criado O.SS.T. (1522–1569) trinitárius szerzetes, vértanú. Az andalúziai Andujarban született. Az Ibériai félszigetet uraló mórok kínozták és ölték meg Almeriában. – Kultuszát XIII. Leó pápa hagyta jóvá.