A nap szentjei

Hónap: 
szeptember
Nap: 
22

Világtörténelem szentjeink nyomán

 

Csodatevő Szt. Phókász (†102) püspök, vértanú. A Fekete-tenger partján fekvő Szinope szülötte, majd püspöke. Traianus uralkodása idején végezték ki: előbb megnyúzták, majd utána forró vízbe hajították.

A thébai légió Szt. Vértanúi (†287) Felső-Egyiptom keresztényeiből alakult, mintegy 6600 katonából álló seregét Maximianus császár a galliai lázadók ellen akarta bevetni. Útjukban megálltak az Alpoknál. A császár rendelete szerint áldozatot kellett volna bemutatniuk a győzelemért, a keresztény legionáriusok azonban nem akartak ezen részt venni. A császár ezért előbb megtizedeltette a sereget, de mivel a megmaradottak is állhatatosan kitartottak Krisztus mellett, az egész sereget lemészároltatta. – Nyilvános tiszteletüket 1969-ben hagyta jóvá a helyi (egyiptomi kopt keresztény) egyház.

Regensburgi Szent EmmeranRegensburgi Szt. Emmeran (†735) püspök, vértanú, a bajorok apostola. Rágalmak és bosszú áldozataként egy római útja során támadták meg, és szenvedett vértanúhalált. Testét a regensburgi székesegyházba vitték vissza. – Magyarföldi tiszteletét Boldog Gizella királynénk vezette be.