A Svetits intézet és Boldog Terézia Szakkollégium komplex környezetbarát átalakítása és szemléletformáló kampánya

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KEOP-6.2.0/B/11-2011-0042 

 

ŐRIZD az értéket: ne pazarolj!

Debrecen, 2014. december 18.

 

A Boldogasszony Iskolanővérek 92,6 millió Ft uniós támogatást nyert a „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében.

A 97 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházásból nemcsak az intézmények környezetbarátabbá tételére kerül sor, de a debreceni és környékbeli lakosság alapvető környezetvédelmi tájékoztatására is.

 

A Boldogasszony Iskolanővérek, a Svetits Intézet és a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium azt tűzte ki célul, hogy Intézményük energiahatékonyabbá, környezetbarátabbá tételén keresztül szélesebb körben is megismertetik azokat a fenntarthatóbb viselkedésmintákat és jó gyakorlatokat, melyeket oktató-nevelő és kutató munkájuk során maguk is elsajátítottak.

A projekt három fenntarthatósági probléma, az alacsony hatásfokú, pazarló energiafelhasználás, az ivóvíz nem tudatos fogyasztása, valamint a hulladék-újrahasznosítási rendszerekben való alacsony részvétel körül kialakult viselkedésminták terén kíván változást elérni a közoktatási intézmény és a szakkollégium keretei között. A preferált viselkedésmintákat a projektgazda energiagazdaságos, megújuló energiaforrásokon alapuló megoldások megismertetésével és szemléletformáló kampánnyal népszerűsítette.

Számtalan olyan lehetőség létezik, amellyel óvjuk környezetünket, miközben valójában az anyagi vagy a technikai változás mellett a viselkedéskultúrát kell megváltoztatni. Gyermekeinket annál is nagyobb tudatosságra kell nevelni, mint ahogy minket neveltek.

A projekt keretében történt beruházások – kondenzációs gázkazán-csere, hőszigetelés, nyílászáró-csere, esővízgyűjtő/szürkevíz hasznosító rendszer, napelem, napkollektor, komposztáló, szelektív hulladékgyűjtés rendszere, fedett biciklitároló – egymás hatásfokát is erősítő, komplex fejlesztést jelentett az intézményegyüttesben.

A szemléletformálást az intézményeiken végzett beruházásokkal párhuzamosan valósították meg. A Boldogasszony Iskolanővérek és a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, valamint a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium pedagógusai, munkatársai úgy gondolják, hogy a mintaprojekt kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy az energetikai hatékonyság területén és a környezettudatos életvitelben új irányt mutasson. A kialakításra került energiatakarékos berendezések által a projekt közvetlen résztvevői, vagyis az intézményben tanuló és dolgozó csoportok hosszú távú ismereteket szereztek a fenntartható életvitelről, és ismereteiket a gyakorlatban is megtanulták kamatoztatni.

A fenntartó és pályázó Boldogasszony Iskolanővérek szerzetesközösségének  meggyőződése, hogy feladatunk EGYSZERŰEN, FELELŐSEN ÉS FENNTARTHATÓ MÓDON ÉLNI EGYMÁSSAL ÉS AZ EGÉSZ TEREMTETT VILÁGGAL. Elkötelezettek vagyunk a „Földdel való törődésre”, világméretű látásmódra és arra, hogy felelősen, tudatosan, együttműködve és kreatív odaadással cselekedjünk a jövő nemzedék érdekében. Mint apostoli tanító rend, küldetésünk az átformáló nevelés, s e projektben különösen célunk az egész teremtett világért vállalt felelősség, a környezet-tudatosság szemléletének terjesztése.