Kiállításmegnyitó 2017. március 25.

Tornay Krisztina kiállítása

ISTEN-KÉPEK

Boldogasszony Kolostori Kávézó
2017. március 25-től

„Kétszeres jelkép Isten kép-telensége: Legyen szabad az ember mindennel szemben, amit ő maga alkotott. Ne keverje össze művét Istennel. De legyen Isten is szabad mindavval szemben, amit az ember róla gondol. Az ember ne keverje össze az emberi elképzeléseit Istennel. Isten nem látható képen, Isten hallható szóban. Mik tehát a legitim Isten-képek? Minden elképzelés és gondolat, mely felfoghatóvá teszi, hogy ő felfoghatatlan.”

Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

Tornay Krisztina M. Petra SSND selyemfestményeiből és grafikáiból nyílt kiállítás 2017. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a Boldogasszony Kolostori Kávézóban. A kiállításmegnyitót és Petra nővér előadását Varga Rita, zeneiskolánk művésztanárának hegedűmuzsikája festette alá, Csermely M. Irén nővér kíséretével Bach, Pergolesi, Tartini műveket adott elő. Az egyik résztvevő szavaival: "testnek és léleknek szólt" ez az alkalom.

A selyemfestményeket a Mária-ünnep témájával játszanak: a szakrális és mindennapi találkozik az Angyali üdvözlet különböző megjelenítéseiben. Mária örömteli várakozására emlékeztetnek a magányos nőalakok: a már befelé figyelő, az elmúlással megbékélő idős asszony és a reményteli jövőt fürkésző fiatal lány.

A linómetszetek témájáért a középkori hímzett miseruhák szimbólumkincséhez nyúlt vissza az alkotó: a "lignum crucis - arbor vitae" (keresztfa - életfa) motívum jellegzetes témája volt a 14-15. századi magyar szakrális művészetnek. Megjelenítésükben a nyitó idézet üzenetét közvetítik: Isten esetében az ábrázolás kudarcot vall, a legjobb kísérlet is csak arra mutat rá, hogy Ő valami teljesen más, mint amit mi felfoghatunk.

 

A fotókat Mánya István, Jeszenszky Zsolt és Lobmayer M. Judit nővér készítette