Terézia anya nap a Patronában 2016

Intézményeinkben mindig jeles nap május 9-e, rendalapítónk, Jézusról nevezett Boldog Mária Terézia Gerhardinger, Terézia anya ünnepe. Játékosabb és lelki programok egyaránt várják diákjainkat és munkatársainkat. Az idei budapesti ünnepről közlünk most részletesebb beszámolót.

Tovább...

Budapesten a nap a nővérek számára hagyományosan ezen a reggelen is a reggeli imaórával, a laudessel indult. A rendalapító ünepén különleges liturgia szerint imádkoznak, az énekszövegek Terézia anyáról szólnak. Itt meghallgatható:

Háromnegyed nyolckor, a gimnazisták reggeli imája során örömteli eseményre került sor: a Farkas M. Margaréta nővér által létrehozott örökségszobát nyitottuk újra meg.

A megnyitó képgalériája

Az eredeti megnyitó 2008-ban volt, a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartományának 150 éves jubileuma alkalmából. (képek a 2008-as megnyitóról ITT.) Most két munkatársunk, Mezey András és Katona Zsófia munkájának köszönhetően újra látogatható. A hét folyamán délután 14 és 16 óra között, pénteken 14-15 óráig várjuk a látogatókat. Ezután megbeszélés szerint lesz megtekinthető a kiállítás.

Egyben megemlékeztünk arról is, hogy harminc éve, első magyarországi látogatása során az iskolanővérek budapesti rendházában szállt meg Kalkuttai Boldog Teréz anya, akinek szentté avatása idén várható. Május végén, a kerek évforduló alkalmából közlünk majd erről a látogatásról részletesebb visszaemlékezést.

Nyolc órakor kezdődtek a hagyományos diáktanítások: az általános iskola tanulói tartottak órát társaiknak szabadon válaszott témákról, mint például a parkour néven ismert extrémsport, a veszélyeztetett állatok, a misztikus lények, a Youtube története vagy a csoki. Ötletességüket, munkájukat oklevéllel díjaztuk.

Kilenckor a díszteremben a tavalyi Terézia napról készült kisfilmet nézhettük meg:

 

 

A korábbi ünnepségekről készült kisfilmek itt találhatók>>

 

Tízkor kezdetét vette az általános iskolások testet, lelket és elmét egyaránt megdolgoztató akadályversenye, melyre magának a rendalapítónak áldásával indultak (akit, ahogy a fenti képen is látható, Szaniszla nővér személyesített meg). A kilencedikes gimnazisták irányításával járták be az egész épületet és szereztek pontokat a nem is olyan könnyű feladatok megoldásával. A téma, az idei szentévhez kapcsolódóan, az irgalmasság testi és lelki cselekedetei voltak.

A napot végül a délutáni szentmise zárta.

Még több fotó az idei Terézia anya napról képgalériánkban.