Pedagógusképzések a Boldogasszony Iskolanővérek erdélyi missziójában

A 2018-as év a gyermekek mellett a felnőtteknek is kínált programokat a Mariánum Házban. Kodály Zoltán szellemében működik a kórusműhely, és ez a Székelyföldön többet jelent az énektanítás módszereinél. Kodály tanár úr szerint a székelyek a művészet gyermekei, szebbnél szebb népdalokkal ajándékozták meg a Kárpát-medence magyarságát. Ezért méltó, ha a zenei írás-olvasás tanulása, a kórusmunka az ő szellemében folyik Erdélyben, a népdalok hazájában.

Tovább

A Mariánum Házban folyó pedagógusképzések fő területe a zenepedagógusok képzése. Májusban Nemes Éva énektanár, karvezető, újságíró tartott módszertani továbbképzést fiatal zenetanároknak.

Czakó Gabriella, a szovátai Kodály Zoltán Kórusműhely tanára amellett, hogy egész évben kiemelten foglalkozik a gyermekkarban felnőtt fiatal zenészekkel, pedagógusokkal, ezernyi impulzussal lendítve előre szakmai fejlődésüket, pedagógiai elhivatottságukat, novemberben egy hétvégi képzés keretében módszertani műhelyt vezetett a számukra. Krizsán Kinga, a Mariánum Ház önkéntes zongoratanára, illetve a budapesti Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola zongoratanára, zongoraművész, a zongoratanítás módszertani napot tartott kezdő zongoratanároknak, zeneterapeutáknak.

A szovátai Mariánum Ház visszatérő programja a környék tanárai, tanítói, nevelői számára szervezett pedagógusképzési nap, melyet az előző évhez hasonlóan Hári M. Ildikó iskolanővér szupervizor tartott nagy sikerrel októberben. Emellett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott szovátai Szent József Gyermekotthon nevelői számára rendszeres továbbképzési, megújulási alkalmat kínál a Mariánum Ház önkéntese: Kiss Mónika szociális testvér. „Mindazzal nevelünk, amik vagyunk és amit teszünk.” (az iskolanővérek szabályából) Mi, iskolanővérek hiszünk abban, hogy neveléssel jobbá tehető a világ. A nevelés iránti elköteleződésünk az alapja mindannak a tevékenységnek, programnak, intézménynek, melyeken keresztül szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a Kárpát-medencében élhető világot teremtsünk. Amikor a gyerekekről próbálunk gondoskodni, akkor feladatunknak érezzük azt is, hogy a pedagógusokat segítsük, erősítsük, lelkesítsük. Ezért az erdélyi misszió egyik fontos pillére a pedagógusok továbbképzése, inspirálása szakmai munkájukban és emberi hozzáállásukban.

Missziónkról további képek itt tekinthetők meg.

Nagy Éva M. Vera
iskolanővér, karvezető
Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar