Október 23. - Rendünkben, gimnáziumainkban

'56-os megemlékezés a Patronában

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kerek évfordulóján iskoláink rendhagyó ünnepségeket rendeztek. Budapesti nővéreink és tanítványaink különleges helyzetben voltak 60 évvel ezelőtt, hiszen az iskola épülete, ahol a nővérek is éltek a harcok közvetelen közelében helyezkedett el, így testközelből tapasztalhatták az eseményeket.

Tovább...

A budapesti Patrona Hungariae Gimnázium meghívta ünnepségére  az 1956-ban és 1957-ben végzett tanítványokat, hogy közösen emlékezzenek jelenlegi diákjainkkal a hatvan évvel ezelőtt történtekről. Az egykori növendékek között van Tarnai M. Emerica nővérünk is, aki a megemlékezés során felidézte a forradalom napjait, melyeket mint kollégista élt át a nővérekkel együtt a Patrona alagsorában. Történelmi együttlétükről a Magyar Televízió Iskolapad c. műsorának október 26-i adásában számolt be, mely megtekinthető a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán.
Az iskola honlapján fényképes beszámoló található az eseményről: Köszönet '56 hőseinek - rendhagyó megemlékezés és történelem óra.
Emerica nővér írásba foglalt visszaemlékezését itt olvashatjuk.

 

Szegeden Karolina iskolánk diákjai filmet készítettek két tanuló nagyszüleinek emlékeit véve alapul. A cselekmény egyikük nagymamájának személyes történetét dolgozza föl, a szereplők, a forgatókönyvíró, rendező, vágó stb. mind a Karolina 10. évfolyamának diákjai. A különleges megemlékezésről beszámolt a Magyar Kurír, a delmagyar.hu és természetesen az iskola honlapján is olvasható rövid összefoglaló.

 

A Svetits iskola (Debrecen) 10. évfolyamos diákjai színdarabot írtak és adtak elő a jeles nap tiszteletére, a 6-osok pedig műsorral készültek. Az iskola honlapján számos fotóval számolnak be erről a napról: 10-esek színdarabja, 6-osok műsora.

Október 19-én, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett „OperaKaland – KultúrKaland Program” keretében a Svetits Gimnázium Puccini Bohémélet című operáját tekintette meg az Erkel Színházban, majd osztályonként más és más múzeum-, illetve levéltár-pedagógiai foglalkozásokon vettek részt a diákok. A 10. B osztályos diákok például a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tárlatvezetésén valamint múzeumpedagógiai foglalkozáson. Erről az eseményről a honvedelem.hu nevű honlapon számolnak be. Gólya Richárd, a 10. B, több történelmi versenyen kimagasló eredményt elért tagja, a honvedelem.hu-nak elárulta: nagyon élvezte a tárlatvezetést és az azt követő szellemi játékot. Mint mondta: nagyon örült, hogy a kiállításon – a korabeli fegyverekkel történő találkozás által – sajátos szemszögből is megismerkedhetett az 56-os forradalom eseményeivel.

 

A Katolikus Krónika  október 23-i adásában a forradalom és a Patrona kapcsolatáról szerepelt egy összeállítás.
1956-ban budapesti iskolánk volt az egyik a 8 akkor engedélyezett szerzetesi iskola közül. A Corvin köz közelében elhelyezkedő épület az őszi harcok tűzfészkében állt. Tarnai M. Emerica nővérünk végzős diák volt abban az évben. Őt és tartományfőnöknőnket, Lobmayer M. Judit nővért kérdezte a Katolikus Krónika munkatársa a rend, a nővérek és a rájuk bízottak akkori helyzetéről: hogyan élte meg és át a hatvan évvel ezelőtti forradalmi eseményeket egy - a fennálló rendszer által éppen hogy csak megtűrt, rengeteg korlátozással működő - iskolafenntartó női szerzetesrend.
Szörfi M. Martina nővér
Judit nővér Szörfi M. Martina nővérünkről is megemlékezett, akit minden valószínűség szerint ÁVÓ-sok öltek meg 1956 novemberében.

 

A teljes műsor megtekinthető a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán:

 

A Patrona Hungariae Gimnázium '56-os emlékünnepsége az M1 műsorában:

 

PATRONA - '56-os megemlékezés
PATRONA - '56-os megemlékezés
PATRONA - '56-os megemlékezés
PATRONA - '56-os megemlékezés - M. Emerica nővér
KAROLINA - '56-os megemlékezés
KAROLINA - '56-os megemlékezés
KAROLINA - '56-os megemlékezés
SVETITS 10. évf. - '56-os megemlékezés
SVETITS 10. évf. - '56-os megemlékezés
SVETITS 10. évf. - '56-os megemlékezés
SVETITS 6. évf. - '56-os megemlékezés
SVETITS 6. évf. - '56-os megemlékezés
SVETITS - "KultúrKaland"
SVETITS - "KultúrKaland"
Szörfi M. Martina nővér