Markazi Reneszánsz Alkotótábor

Boldog Terézia Szakkollégiumunk újabb programja:

"Harmadik alkalommal rendeztük meg Kompolt Aba fejedelem udvartartásának nyári táborát: piktorai, muzsikusai és deákjai találkoztak, hogy felelevenítsék a magyar reneszánsz vidéki főúri udvarok életét.

Tovább...

A helyi, dél-mátrai hagyományokhoz kapcsolódva, a kisnánai-markazi várak egykori birtokosai, a Kompolt nemzetség örökébe lépünk, s az udvari életben megszokott események zajlanak: az udvari káplán által celebrált  közös szentmise, a szakácsok által készített étkek (köztük az almafán főtt híres Kompolt-húsosfazék) közös elköltése, az étkezések alatti felolvasások az erényekről, majd disputa a hallottakról, előadások, vetítések, koncertek és a muzsikusok alkalmi zenélései, az udvari piktorok folyamatos működése.

Idén a fejedelmi udvarház-  a markazi Röptető Közösségi Ház - oszlopos tornácát díszítettük reneszánsz kazettákkal, amelyeknek elkészítésében a piktorok (Katona Ádám (Sopron), Katona György (Pápa), Kolmont Enikő (Szlovákia, Felvidék), Sabau-Trifu Cristina (Szatmárnémeti, Románia), Tornay Krisztina (Debrecen)) kívül az udvar egész népe részt vehetett. Az udvari muzsikusok a markazi templomban és az egri bazilikában adtak régizene koncertet, a deákok előadásai Sandro Botticelliről (Tornay Judit), Esterházy Péterről, MIchelangelo költészetéről (Veress Zsuzsa), a labirintus-motívum jelentésrétegeiről a lírában (Szamkó Eszter), a katolikus egyház működésének rendszerszemléletű megközelítéséről (Guba András) szóltak.

A tábor augusztus 1. és 14. között Markazon zajlott, a Boldog Terézia Szakkollégium, a Jablonczay Egyesület és a Stillmungus Alapítvány támogatásával.

Köszönjük Csőke György markazi plébános atya, Csizmadia István​ egri plébános  és Potocki László markazi polgármester segítségét a koncertek megszervezésében!"

További képekért keressék fel fotógalériánkat!>>