Lelkigyakorlatozó Boldogasszony iskolanővérek Püspökszentlászlón

Idén először nem saját rendházunkban és iskolánkban tartjuk az éves közösségi lelkigyakorlatot, hanem elvonultunk a Mecsekbe, hogy Püspökszentlászló csendjében találkozzunk Istennel és egymással. "Megszálltuk" a kis települést.

Tovább...

Július 22-én este kezdtük el közösségi lelkigyakorlatunkat, melyen a rendtartomány mintegy kétharmada jelen van, és 29-én zárjuk ünnepi szentmisével, ahol megünnepeljük a 25, 45 és 70 éves fogadalmas jubiláns nővéreket. Az Életrendezés Házát teljesen betöltjük, és emellett még 9 parasztházban és a püspöki kastélyban is iskolanővérek, lelkigyakorlat-vezetők laknak. A falu egyetlen utcáján nagy valószínűséggel mi közlekedünk.

 A lelkigyakorlatot most már több mint tíz éve párhuzamosan három csoportban végezzük. A nővérek választhatnak, hogy melyik típusú lelkigyakorlaton vesznek részt. Idén Stella Leontin balassagyarmati plébános atya vezeti a hagyományos lelkigyakorlatos csoportot, Laczkó Zsuzsa a Jézus Szíve Társasága elöljárója és Patsch Ferenc jezsuita atya a személyesen vezetett lelkigyakorlatot illetve Mustó Péter jezsuita atya a meditációs lelkigyakorlatot.

 A lelkigyakorlat után még két napig, július 31-ig együtt maradunk tartományi találkozóra. Ennek keretében lesz közös tervezés, beszélgetés, kikapcsolódás és kirándulás is.

A festői környezet, a jó levegő, a csend áldásai mellett megihlet bennünket az is, hogy azon a helyen lehetünk, ahol a kommunizmus idején évtizedekig éltek szerzetesnővérek különböző rendekből - köztük a mi rendünkből is. A kastélyban működött ugyanis azon egyházi szociális otthonok egyike, amelyekben a szétszóratásban élő idős nővéreket gyűjtötték össze. Ezeken a helyeken - Püspökszentlászlón, Jászberényben, Gyónon, Hejcén, Csákváron, Pannonhalmán és Verőcén a betiltott női rendek idős tagjai "ökumenikus szerzetesi közösséget" alkotva élték fogadalmas életüket.

A mi rendünk ugyan működhetett, de erősen korlátozva volt létszámunk. Több idős rendtársunkat ezek az otthonok fogadták be. Ha egy fiatalabb belépőnek kellett a hely, egy idősebb nővér átadta a helyét, és kiköltözött szintén ezen szociális otthonok egyikébe. A kastély melletti domboldalon található temető emléket állít a magyarországi üldözött szerzetesnővérek hűségének.

Másik megrendítő emléke ennek a helynek, hogy egykor az itteni kastélyban tartották fogva a kommunisták Mindszenty József bíborost és Grősz József kalocsai érseket.

Hálásak vagyunk, hogy itt lehetünk, és erőt gyűjthetünk mindennapi szolgálatunkhoz, megújulhatunk fogadalmas elköteleződésünkben. Köszönet Udvardy György pécsi püspök atyának és az Életrendezés Háza lelkigyakorlatos központ munkatársainak.

Fotókért keressék fel képgalériánkat!>>

A Magyar Kurír cikke a lelkigyakorlatról