Karolina nap és jubileumi év zárása

2018. február 2-án az iskola névadóját, Karolina Friess nővért ünnepelte a szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. A hagyományosnak mondható Karolina nap idén különleges volt, mivel sor került az egy évvel korábban, a 2017-es Karolina napon meghirdetett jubileumi év zárására.

Tovább...

Az elmúlt egy évben folyamatosan több program és esemény kísérte végig a jubileumi évet, melynek keretében az iskola alapításának 145. és újraindulásának 25. évfordulóját ünnepelték.

A Karolina nap közös szentmisével kezdődött, melyet Kondé Lajos belvárosi plébános, püspöki helynök atya celebrált. A szentmise keretében szentelték fel az iskola zászlóját, valamint a szentmise végén először hangzott fel az intézmény himnusza. A szentmise után beszédet mondott Vargacz M. Krisztina SSND nővér, a rendszerváltás utáni első igazgató, aki felidézte az újraindulás éveit.

Krisztina nővér visszaemlékezései után Faragó M. Flóra SSND nővér az új Karolina-himnusz születésének történetét mutatta be, melyet Sapszon Bálint komponált a jubileumi év zárására. Ezt követően a Karolina Művészeti Iskola növendékei adtak koncertet.

A sokrétű és színes programok egyikeként két szaktantermet avattak fel. A kémiaterem Farkas M. Margaréta nővér nevét kapta, aki szintén az újraalapítók egyike, míg a biológia terem Csizmazia György biológus nevét kapta. A teremavatáson jelen voltak Margaréta nővér és dr. Csizmazia György hozzátartozói is.

A nap további részében számos játékos, interaktív programon vehettek részt a diákok, melyek Karolina anyához, a rendalapító Terézia anyához és az iskolatörténethez kapcsolódtak. A 9-10. osztályos gimnazista diákok számára a szegedi Tudástár munkatársai vezették a foglalkozásokat, a 11-12. osztályosok számára Lobmayer M. Judit SSND tartományfőnöknő tartott előadást az iskolanővérek magyarországi működésének történetéről és az ősszel lezajlott rendi Általános Káptalanon meghozott döntések, az ott megszabott, a következő hat évre szóló irányvonal jelentőségéről. Szintén a 11-12. évfolyamnak volt lehetősége belenézni abba a készülő filmbe, amely Mezey András történész munkája, és a Karolina kezdeti éveit idézi fel visszaemlékező interjúk, archív fotók, dokumentumok és filmfelvételek segítségével. A vetítést Katona Zsófia, a rendtartományi archívum munkatársa vezette.

Tovább a képgalériába>>

Még több fotó érhető el az eseményről a Karolina iskola honlapján>>