Közös jubileumi sportnapunk Makón

Jubileumi tanévünk záró iskolai eseményeként karolinás, svetitses, patronás és szignumos általános iskolásaink sportoltak együtt Makón 2019. május 17-én.

Tovább...

Előző este a kollégiumban szálltak meg a debreceni és a budapesti diákok. Egy hiteles sportolóval ismerkedhettek meg, amikor előadást tartott számukra Fidelis nővér egykori tanítványa, Osváth Dóra kick-box világbajnok, tavaly érettségizett patronás öregdiák, jelenleg a testnevelési egyetem hallgatója. Az estét közös játék és tábortűzi ima zárta a kollégium udvarán Hedvig és Kinga nővér vezetésével.

Másnap az eső ellenére emelkedett hangulatú nyitóünnepségen vettek részt a négy iskola küldöttei. Az iskola előtti téren felállított színpadot színes olimpiai karikák ékesítették, az ünnepi térzenét a Csikota József által vezetett magán-zeneiskola fúvószenekara szolgáltatta. Volt "olimpiai láng" is, egy jubileumi logóval díszített gyertya. Erről gyújtották meg az iskolák képviselői a fáklyájukat. A 320 éves Makó város is kapott egy fáklyát, melyet az alpolgármester, Czirbus Gábor gyújtott meg.

Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő köszöntőjét követően a megnyitó ima a 160 éves jubileumi év logójának egyes motívumait elmélkedte át a sport, a mozgás, az egészséges élet szempontjából.  Ezt követően Pálfai Zoltán, makói plébános tartott reflexiót, melyet az "olimpiai láng" ihletett: mit jelent a tűz egyházi ünnepeink szimbolikájában? Végül Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony méltatta a Boldogasszony Iskolanővérek jubileumát - idézve Terézia anyának a Bizalom és bátorság könyvecskében aznapra osztott mondatát: "Hideg és kemény marad a szívünk, ha lángra nem gyullad, fel nem enged az imában." Telitalálatként hangzott ez abban a pillanatban, amikor kissé hideg volt, esett az eső, közösen imádkoztunk, és lángot gyújtottunk.

Mire átvonult az ünneplő közösség a Szent István tér ligetes részébe, ahol csikósbemutató várta a gyerekeket, elállt az eső, és a karikás ostor csattogása közepette szétnyíltak a felhők, kisütött a nap. Éppen jókor történt ez, hiszen ezután városnéző séta, majd a Városi Múzeum udvarán lévő skanzenben parasztolimpia, a Maros-parton pedig lombkorona-séta következett élménycsúszdával. A versenyben az iskolák nem egymás ellen küzdöttek, hanem vegyes csoportokat alkottak, így alkalom nyílt az iskolák közötti barátkozásra.

Ebédszünetben került sor az eredmények összesítésére, majd ismételten egybegyűlt a nagy csapat. Hálaadásképpen rendhagyó litániát imádkoztak el a gyerekek és a felnőttek közösen, mely a rendalapítót, Terézia anyát mint sportolót szólítja meg. Tóth Ákos, a SZIGNUM igazgatója köszöntötte a versenyzőket, majd Vargáné Nagyfalusi Ilona tanárnő, a csikósbemutató és a parasztolimpia főszervezője kihirdette az eredményeket. Az arany-, ezüst- és bronzérmeket Osváth Dóra világbajnok, Kinga és Judit nővér akasztották a győztesek nyakába.

Az ünnepség nem zárta le a programot, hiszen hátra volt még a Hagymatikumban rendezett vízi olimpia. A tanuszoda medencéje megtelt sportolóinkkal, akik nagy csatazajjal vetették bele magukat a játékos vetélkedőkbe. Mindenki örült az ajándékba kapott felfújható SZIGNUM-labdának és a szabadidőnek, amit a Makovecz Imre tervezte impozáns fürdőépület élménymedencéiben tölthettek el.

További képekért keresse fel galériánkat>>