Jubileumi nap a SZIGNUM-ban

Jubileumi tanévünk során az összes iskolánkban tartunk egy-egy jubileumi napot. A makói  SZIGNUM-ban 2018. december 15-én került rá sor egy izgalmas rendtörténeti akadályversenyhez kapcsolódva.

Tovább...

Gottfried M. Hedvig nővér rengeteg munkával, kreativitással szervezte meg a nap gazdag programját. Segítségére voltak a makói közösség tagjai, M. Dominika, M. Fidelis és M. Kinga nővér, valamint a tantestület tagjai. Minden jubileumi nap jó alkalom, hogy a rendtartomány többi közösségének nővéreivel is találkozhassanak a diákok. Egy hattagú küldöttség érkezett Budapestről (M. Irén, M. Janka, M. Judit, M. Márta, M. Réka és M. Zsófia nővér), Szegedről pedig négyen jöttek át: M. Csilla, M. Flóra és a két jelölt, Dóri és Jutta. A nap kezdetén minden osztályba ellátogatott egy-egy nővér vagy jelölt, és beszélgetett a gyerekekkel. Ezután az egész iskola összegyűlt a díszteremmé alakított tornateremben. Tóth Ákos igazgató úr találóan köszöntötte a vendég nővéreket: „Isten hozott Benneteket Nálatok!” Hiszen a nővérek otthon érzik magukat minden iskolájukban, rendházukban akár a Magyar Tartományban, akár a világ bármelyik pontján. Néhány gyermek meg is kérdezte: „És akkor ezek a nővérek most már mind itt maradnak?”

A köszöntőt közös éneklés követte, amit a nővérek a színpadról vezettek, néhányan közülük a tanári zenekarba is beálltak.  Az elhangzott Legyetek egy szív, egy lélek című dal a Boldog Terézia anya oratórium egyik részlete, ami 1997-ben született Terézia anya születésének 200. évfordulója alkalmából. Az éneket egy imádságos rituálé követte, amelynek során rétegenként összeállt a jubileumi tanév lógója. (A logónk leírása bővebben e korábbi cikkünkben olvasható.) Minden réteg kapcsán közösen elimádkoztunk egy fohászt a nővérekért, a rend misszióiért, a tanítványokért, a munkatársakért. A gyerekek eközben mécseseket helyeztek el Terézia anya szobránál.

A nővérek elénekelték két szólamban Kodály Zoltán Boldogasszony köszöntőjét, majd egyenként bemutatkoztak. Elmesélték, hogy mit szeretnek a szolgálatukban, és mivel szoktak foglalkozni szabadidejükben. Megtudhattuk, hogy Jutta jelölt fuvolázik, Dóri jelölt kézműveskedik, Flóra nővér süt-főz, Zsófia nővér pedig állatokat gondoz. Réka nővér fut, Judit nővér a Terézia anyáról szóló Karolina című filmsorozatot forgatja, Éva nővér pedig játékokat készít a tanításhoz. Irén nővér orgonál, Kinga nővér szörfözik, Dominika nővér természetbarát tábort szervez. És sorolhatnánk még a hobbikat, melyekből kiderült, hogy igen sokszínű a nővérek közössége. A diákok érdeklődve hallgatták őket,  és nem csupán azért, mert az akadályversenyen plusz pontot kaphattak, ha elmondták, hogy mit jegyeztek meg az állomást vezető nővérről.

Ezután következett a jubileumi napok népszerű és elmaradhatatlan eleme, a habos kakaó és a kalács. A nővérekkel itt is lehetett beszélgetni, ismerkedni. Majd a zsibongó gyerekek ismét megtöltötték a tornatermet, ezúttal nem osztályonként, hanem vegyes csapatokba rendeződve. Kezdetét vette az akadályverseny, ami  három pályán párhuzamosan zajlott 10-10 állomással. A kerettörténet annak a hat bajor nővérnek és két világi kisasszonynak kalandos utazása volt, akik 160 évvel ezelőtt vonattal, lovaskocsival, hajóval és gyalog egy hétig utaztak München és Temesvár között. Az út részleteit már hetek óta tanulmányozhatták a diákok a lépcsőházban kitett képregény sorozatból. (A képregény ezen a felületen megtekinthető.) A csapatok a missziósok szerepébe élhették bele magukat. Volt többek között erőpróba, keresztrejtvény, hamisított útinapló leleplezése, színezés és egy kalandos átkelés kofferokkal a rosenheimi völgyhídon. 

Valamennyi csapat időre célba ért, és kezdetét vehette a közös nagy záróünnep, ahol egy négyszólamú mozgásos kánon segítségével megszólaltak a jubileumi harangok. Gyerekek és felnőttek együtt dicsérték Istent ennek az egyszerre vidám és egyszerre lelket gazdagító napnak a végén. Senki sem ment haza üres kézzel: mindenki választhatott magának egy Terézia anya idézetes képet, és kapott a kezébe egy mézeskalácsot.

Az ünnepi tanév programjai a SZIGNUM-os diákok számára nem értek véget. Március 1-jén és 2-án a kórustagok, zenészek részt vehetnek a szegedi Karolina által szervezett zenei találkozón. Májusban pedig a SZIGNUM lesz a házigazdája egy nagyszabású rendtartományi sportbajnokságnak, amire nagy számban érkeznek diákok az iskolanővéri iskolákból: a budapesti Patronából, a debreceni Svetitsből és a szegedi Karolinából.

A képgalériára kattintva további fotók tekinthetők meg a napról.

Lobmayer M. Judit
Fotó: Mészáros Ildikó és Lobmayer M. Judit