Jubiláns nővéreink Rómában

A Magyar Tartomány jubiláns nővérei a Szent Péter téren

13 magyar Boldogasszony Iskolanővér vesz részt a római rendi központban 2016. június 6. és 30. között az ezüstjubiláns iskolanővérek számára szervezett nemzetközi megújulási programon.

Tovább...

 

A résztvevő összesen 35 nővér az utóbbi években vagy idén ünnepli első fogadalmának 25. évfordulóját. A program célja, hogy a szerzetesi életük derekán járó nővérek, akik sokféle szolgálatot végeznek a rájuk bízottak között, sokszor felelős beosztásban, lehetőséget kapjanak az elcsendesedésre, a megállásra, és szívüket ezáltal megnyithassák Isten személyesen hozzájuk szóló hangjának.

A jubiláns program nyitó szentmiséje Az elmélyülést segítő előadásokat az Általános Főnöknő, Mary Maher és öt tanácsosa tartják. A négyhetes program során zarándoklatokra is sor kerül: Róma szent helyeire, Szent Ágoston nyomán az antik Ostiába, Assisibe. Az utolsó héten a csoport elhagyja Itáliát, és a rendalapító, Gerhardinger Boldog Terézia nyomán bejárják osztrák és bajor területeken a rendalapításhoz kapcsolódó helyeket. Az örökség túra során eljutnak Bécsbe, ahol a bajor származású Sebastian Job atya miközben udvari káplánként működött, mellette támogatta a szülőföldjén alakuló új szerzetesrend, az iskolanővérek születését - nemcsak anyagilag, de ő dolgozta ki első szabályzatukat is. Ezután Münchenbe zarándokolnak a nővérek az anyaházba, ahol Terézia anya sírjánál imádkozhatnak. Eljutnak Regensburg-Stadtamhofba,  Terézia anya szülőházához valamint Neunburg vorm Waldba is, ahol Terézia anya megalapította 1833-ban a rendet, és itt jött létre az első iskolanővéri iskola, amely mind a mai napig  nevelési-oktatási intézményként szolgál.

Még több fotóért keresse fel képgalériánkat!>>

A nővérek még a program elején vannak, de már sok öröm érte őket, például június 8-án részt vehettek a pápai kihallgatáson. Nagy ajándéknak tekintik, hogy e különleges program keretében sokat lehetnek együtt egymással, ismét sokat énekelhetnek többszólamú kórusműveket, beszélgethetnek, hiszen a tartomány különböző pontjain szolgálva erre már régen nem adódott ennyi lehetőségük. A megújulási programnak tehát van egy ilyen nagy értéke is számukra. Erről vallottak június 8-án este a Vatikáni Rádióban.