A jubiláns Iskolanővér csoport Assisibe zarándokolt

2016. június 16-án a római nemzetközi megújulási program keretében útra kelt a 35 jubiláns nővér - köztük a 13 fős magyar delegáció - és Assisibe zarándokoltak.

Tovább...

 

A megelőző napokban előadásokat hallgattak, melyek témáját személyes reflexió és csoportos megosztások során dolgozták fel. E témákat - mint élő rendi karizmánk, közösségi életünk elevenné tétele, az életközép korszak szépségei és kihívásai, a három szerzetesi fogadalom, Ferenc pápa Laudato Si enciklikája és a jelenkor kihívásai, valamint a Boldogasszony Iskolanővérek kongregációjának ENSZ-en belüli nem kormányzati képviseletének tevékenysége - a zarándoklat során további reflexiós kérdésekkel mélyíthették el.


Az Assisiben, a zarándoklaton készült fotókért keresse fel képgalériánkat!>>

A jubiláns program folyamatosan frissülő képgalériáját itt találja>>


 A jubiláns program mottója az iskolanővérek szabályzatából való: "Szolgáljunk továbbra is örömmel a háromszemélyű egy Istennek". A Kongregáció Általános Főnöknője, Sr. Mary Maher és Tanácsának tagjai, Sr. Dominica, Sr. Maureen, Sr. Ines, Sr. Carol Jean és Sr. Vitória mindent elkövetnek, hogy a program végén a különböző tartományokhoz tartozó nővérek megújulva térjenek vissza szolgálati területükre.  Ők tartják az előadásokat, szervezik a zarándoklatokat. A Laudato Si feldolgozásához meghívták a Kongregáció Shalom hálózatának koordinátorát, Sr. Kathy Schmittgenst, az ENSZ-en belüli iskolanővéri munka ismertetésére pedig közvetlen kapcsolást létesítettek skype kivetítéssel New Yorkból, ahonnan az iskolanővéri ENSZ NGO iroda vezetője, Sr. Eileen Reilly jelentkezett.

A napi szentmisére a generalátus kápolnájában gyűlnek össze a nővérek, ahol minden nap egy másik tartomány teljesít zenei szolgálatot. Ilyenkor egymás kultúráját is jobban megismerhetik a nővérek. A magyar csoport eddig már két szentmisén szolgált, és igyekeztek minél több magyar egyházzenei művet megszólaltatni, mint Halmos Lászlótól a Magnificat,  Liszt Ferenctől az O filii et filae és Kodály Zoltántól a Tantum ergo valamint a Boldogasszony királyasszony. Egyre gyakoribb, hogy "koprodukcióra lépnek" a tartományok. A dél-amerikai és a lengyel nővérek hangszeres kísérésben kértek segítséget a magyaroktól, a magyarok pedig megtanultak a lengyelekkel együtt  egy kortárs lengyel zeneszerző, Pawel Bebenek által komponált Magnificat-ot.

Ha adódik egy-egy szabad este vagy egy hétvégi szabadnap, kulturális zarándoklatra indulnak a nővérek, és felfedezik Róma szépségeit, kulturális értékeit. A magyar nővérek egyik este közösen elruccantak a tengerpartra Ladispoliba, ahol felszabadult örömmel vetették néhányan magukat a hullámokba, mások mezítláb sétáltak a partra terülő hullámtarajokban. Példájukat a következő estéken más nővércsoportok is követték.

 A program még a félidőhöz sem ért el, már nagyon sokat gazdagodtak a nővérek. A magyar nővérek igen hálásak otthoni nővértársaiknak, iskolaigazgatóiknak, kollégáiknak és nem utolsó sorban tanítványaiknak, hogy elengedték őket, és helyettük is helyt állnak a feladatokban. Hálából sokat imádkoznak értük, amerre csak zarándokolnak.