Új kollégáink befogadása Makón

Hagyományteremtő szándékkal november 14-én és 15-én intézményeink új munkatársai számára kétnapos tréninget tartottunk ami egyszerre volt találkozó, ismerkedés, valamint képzés: bevezetés a "Küldetéses Ember Iskolája", az iskolanővéri iskola világába.

Tovább...

A kollégák szegedi, makói, budapesti, debreceni, nagybecskereki és szovátai iskoláinkból, óvodáinkból, kollégiumainkból érkeztek, összesen harminchárman. A nővéreink közül tizenhatan voltak jelen.

E kétnapos találkozás céljául azt tűztük ki, hogy az új munkatársainkkal megosszuk a Boldogasszony Iskolanővérek karizmáját, lelkiségét, pedagógiáját és a rend történetének legfontosabb mozzanatait. A képzésnek makói iskolánk, a SZIGNUM kollégiuma adott otthont.

Az első nap reggelén Tóth Ákos igazgató (aki szintén új kolléga) köszöntötte a résztvevőket, majd Baráti Eszter M.Kinga és Tornay Krisztina M. Petra nővér nővér segítették a programokra és egymásra hangolódást.

Ezt követően Ivanics M. Andrea nővér tartott élvezetes előadást a rend történetéről és az alapítók pedagógiájáról. Délután Lobmayer M. Judit és Gallatz M. Klarissza nővér bevezetője után öt csoportban vettek részt a jelenlévők egy-egy foglalkozáson, meditáción, imádságon.

A délutánt szentmise zárta, majd a vacsora után kötetlen beszélgetésre, igazán jó hangulatú együttlétre volt lehetőség egy kis borocska mellett. Itt olyan fontos és érdekes kérdéseket lehetett feltenni, amelyek az újonnan belépőkben felmerülnek az egyházzal, vallásos neveléssel, szerzetességgel, a szervezeti kultúra kimondott és kimondatlan szabályaival kapcsolatosan.

Másnap csendes meditációs ima után Petra nővér beszélt a nevelési elveinkből fakadó és azt meghatározó tanítványképről, amelyet kiscsoportos és egyéni munkával vittek tovább a résztvevők: ki miben erős, mit tud hozzáadni az iskolanővéri küldetés megvalósításához, és miben szeretne növekedni, milyen segítségre lenne szüksége. Majd Hári M. Ildikó nővér avatta be a kollégákat az Osztozó nevű, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban kifejlesztett "jelenismereti" képzés rejtelmeibe. Ez olyan inspirálóan sikerült, hogy a végső visszajelzés szerint a legtöbben ezzel a területtel szívesen foglalkoznának még, tanulnának róla.

Délután Erős M. Renáta nővér teremtésvédelem legfontosabb témáiról beszélt, olyan szempontok alapján is, amelyek segítségével a diákjainkhoz is közelebb lehet hozni ezt a területet. Itt is kiscsoportos tréning módszerekkel zajlott a feldolgozás, a továbbgondolás.

Ez a két nap nemcsak egy egyszerű megállót jelentett a tanév sűrűjében, hanem ahogyan az új kollégák a második nap végén elmondták: valódi találkozás és szellemi, lelki töltekezés is volt egyben, s nemcsak az újaknak: hálásak vagyunk mi, nővérek is a szellemi-lelki gazdagságért, tapasztalataikért és képességeikért,  amelyet magukkal hoznak az iskolanővéri családba.