Élményszerű tanulás, játék, közösség, fejlődés - a szovátai Mariánum-Tündérkert nyári programjai

A szovátai Marianum Házban a nyári napok sem telnek eseménytelenül: a gyerekek, fiatalok idén is bejárták a számukra már ismerős Balaton-partot, szorgalmasan próbáltak, hogy részt vehessenek a Csíksomlyói Passió egyedülálló, szabadtéri bemutatóján és számos tartalmas, tudásgyarapító, közösségépítő programban, örömteli találkozásban volt részük.

Tovább...

 

 

Nagy Éva Vera nővér beszámolója:

A nyár nyitányaként a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar Kőszegen járt: az Angelica Leánykar és Gráf Zsuzsa Liszt-díjas karnagy meghívására a helyi Kodály-ünnepen vettünk részt. A Kodály-módszerrel működő Budapest-Vár osmajori ének-zene mintatagozat és a Csillagszemű Néptáncegyüttes bemutató órái után közös kóruspróba következett az Angelicával. Az esti nagyszabású hangverseny – melyen meghívott vendégként énekeltünk – a Jurisics-vár impozáns lovagtermében volt.  A két Magyar Örökség díjas kórus Kodály Zoltán kórusművészetének legszebb darabjait énekelte,  nagy közönségsikerrel. Felemelő élmény volt mindkét együttes számára a közösen énekelt mű, Kodály Zoltán: Három gömöri népdal gyönyörű zengő, érzelmekben gazdag, kifejező megszólaltatása. Másnap Kodály Zoltán Magyar miséjét Gráf Zsuzsa karnagy vezényletével és Tóka Ágoston orgonaművész közreműködésével énekeltük. Az egész hétvége újabb inspirációt adott magyar zenekultúra iránti elköteleződésünknek, lelkesedésünknek.

Amint elkezdődött a nyári vakáció, a Marianumban megindult a nyári táborok sorozata. Elsőként olvasótáborban vehettek részt az érdeklődők. Erdélyi irodalom volt a fő téma, főként Áprily Lajos költészetével és Tamási Áron életművével ismerkedhettek a gyerekek. A csoportos, játékos, dramatikus foglalkozásokat, vetélkedőt, tábortüzet Sárközi Sándor piarista atya és Krizsán Ildikó magyartanárok vezették.

A következő hét a muzsikáé volt, az egyéni és csoportos képzésé. Ilyen foglalkozásokból választhattak a gyerekek: zongora, blockflöte, pásztorfurulya, kamarazene, gregorián, egyházi ének, népdaltanulás, magánének-hangképzés, szolfézs, zeneelmélet. Lelkes gyerekek lelkes tanárok segítségével tettek lépéseket a hangok világában való elmélyülés felé. Ez a nyári „iskola” – egyéni gyakorlással kiegészülve – pótolni kívánja mindazt, amire év közben kevés idő van. A zongoratanítás egész nyáron folytatódott a fiatal budapesti zongoraművész-tanár, Krizsán Kinga segítségével, aki az egész éves tanítás után elszegődött gyermekeinkhez a nyári hónapokra.

A július eleji kórustáborban a sok kóruséneklés mellett kézműves foglalkozásban, filmnézésben, strandolásban, akadályversenyben, táncházban, játékban, nevetésben, jégkrém-készítésben is volt részünk. Új műveket is tanultunk, de örömmel énekeljük a jól ismert régieket is. Repertoárunk új gyöngyszemekkel gazdagodott, köztük Woodward: Alleluja című műve, mely a mű végén hétszólamúvá teljesedik. Kis énekeseink boldog örömmel lubickoltak a különleges harmóniákban. Ebben a kórustáborban egyrészt készültünk a VI. Balatoni Csillagösvény missziós hangversenykörútra, másrészt már elkezdtük tanulni a Csíksomlyói passió énekeit is. És persze sok magyar népdalt is énekeltünk. Budapesti zeneművészetis önkénteseink megrendülve, megkönnyezve hallgatták kórustagjaink gyönyörű nyárádmenti népdalait.

Önkéntes-képzés is volt a nyár elején: Luca nővér, debreceni magyar-angol-hittan szakos iskolanővér kedves, humoros közösségépítő tréningje nagyon jó program volt: játszani és játszatni tanultunk.

A balatoni missziós körút már hatodik éve a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar kedves nyári programja. Böjte Csaba testvérrel együtt járjuk a Balaton-parti településeket, a miséken énekes szolgálatot teljesítünk… és minden nap máshol fürdünk, máshol élvezzük a helyiek vendégszeretetét - amely finom, ebéd, dinnye, fagyi formájában is megnyilvánul -, máshol állunk a szép számban összegyűlők elé székely ruhában éneklésünkkel. Az intenzív próbák eredményeképpen 28 kórusművet énekelt a kórus, a változatos kishangversenyeket a közönség óriási tapssal jutalmazta. Az idén a főhadiszállásunk Balatonfűzfőn volt, onnan tettünk kirándulást Tihanyba, Balatonalmádiba, Balatonfüredre, Székesfehérvárra és Csopakra. Énekeltünk jó akusztikájú templomokban, balaton-parti zenepavilonban, kultúrházban, Csaba testvér által létrehozott Gyermek Jézus kegyhelyen, a Hungaricum Fesztivál színpadán. Nagy élmény volt a sok éneklés, balatoni fürdés, csúszda, bobozás, de emlékezetes marad a fűzfői szabadtéri mise is, mely eső formájában megnyilvánuló égi áldással kezdődött, s mikorra az utolsó művet is elénekeltük a mise utáni kishangversenyen, a bőrig ázott csapat már meg is száradt az erős napsütésben. A szervezők minden helyszínen a szívüket-lelküket kitették, hogy mi jól érezzük magunkat, mi pedig lelkünk kincseivel: dalainkkal, odaadó éneklésünkkel ajándékoztuk meg őket.

Augusztus első napjaiban az egészen kicsinyek lepték el a Marianum közösségi termét és udvarát. A kórus „utánpótlás-csapatának”: a nyárádremetei, mikházi, jobbágytelki, szovátai kicsinyeknek volt mini-tábora, Lokodi Anna, kedves fiatal tanár néni, frissen végzett zenepedagógus és „öregdiák” kórustag-önkéntesek vezetésével. A közös éneklés, zenehallgatás, énekes játékok nagy élményt adtak a kicsiknek, étvágyat ébresztettek, mindenféle értelemben.

A nyár folyamán négy Erdély-járó csoport látogatta meg táborainkat. Ezen látogatások alkalmával bemutatkozik a kórus, bemutatkoznak a falvak s a gyerekek, kapcsolatok szövődnek, élő hagyományainkkal, dalainkkal, verseinkkel ajándékozzuk meg az Erdély-szerető anyaországiakat, akik sok esetben elérzékenyülve fogadják mindazt a jóságot, kedvességet, szépséget, ami gyermekeinkből árad. Sok támogatás, vagy ösztöndíj, segítség érkezik ezekből a találkozásokból. Ilyen módon erősödik a kárpát-medencei háló.

 

Augusztus első napjaiban reneszánsz tábort szerveztünk, Mátyás király éve adta erre az apropót. Reneszánsz madrigálokat és motettákat tanultunk, reneszánsz ékszereket készítettünk, a reneszánsz furulyaegyüttes repertoárját gazdagítottuk. Segítségünkre voltak a fiatal iskolanővér-jelöltek, Dóri és Jutta, akik önkéntesként vettek részt a táborban, sokak örömére. Nagyszerű előadást hallgathattunk meg Mihály Ferenc restaurátor-művésztől, aki erdélyi, illetve a környék reneszánsz tárgyi emlékeiről beszélt, szemléletesen, lenyűgözően érdekfeszítő módon és óriási tudással. A vetélkedőn kiderült, hogy az élményszerű tanulás eredményes volt. Az utolsó este reneszánsz lakomát és reneszánsz táncházat rendeztünk. Mindenki reneszánsz ruhát öltött, korabeli hajviselettel, énekeltünk, furulyáztunk, táncoltunk – és falatoztunk a kemencében sült lakoma fogásaiból, melyeket a jó szülők és Ceci néni varázsoltak asztalainkra.

A budapesti Nemzeti Színház Csíksomlyói Passió című művének csíksomlyói bemutatóján is részt vehettünk.  Az énekléshez kapcsolódó tánc és mozgás kultúráját jól tudtuk alkalmazni az előadásban, ahová kórusként kaptunk ugyan meghívást, de Vidnyánszky Attila rendező sok-sok mozgásos szerepet is szánt az éneklő gyerekeknek. Nagyon élveztük a próbákat – napi 8-9 óra…- a Nemzeti Színház színészeivel, Berecz Andrással, a Nemzeti Táncszínház táncosaival és a nagyszerű rendezőkkel együtt három napon keresztül. Az esti előadás augusztus 18-án – melyre hála Istennek sok szülő is el tudott jönni –, a csíksomlyói nyeregben óriási, életre szóló élményt jelentett azoknak, akik a színpadon, szereplőként élhették végig a darabot, de azoknak is, akik a több ezer fős közönségből vagy a Duna TV élő közvetítéséből nézhették végig.

Hálásak vagyunk mindazoknak, akik lehetővé tették ezt a gazdag nyári programot. akik bármivel is hozzájárultak ahhoz, hogy gyermekeink, fiataljaink élményekben, tudásban, szeretetben gazdagodhattak ezen a nyáron is!

Nagy Éva Vera és Czakó Gabriella